Wywiady

29 styczeń 2019.

Rozmowa z Maciejem Zuchowiczem – aktorem teatralnym i
filmowym, absolwentem Wydziału Aktorskiego Akademii
Teatralnej im. Zuchowicza w Warszawie.

* Jesteś twórcą kultury na niwie pracy w teatrze ale także filmu. Realizujesz się także jako aktor telewizyjny oraz dubbingowy.

Podoba mi się to, że aktorstwo stwarza możliwość pracy w wielu dziedzinach – teatrze, filmie, dubbingu. To szerokie spektrum sprawia, że zawód cały czas jest interesujący, prowokuje do eksplorowania nowych rzeczy, stawia nowe zadania. Myślę, że podobnie jak większość moich kolegów, chciałbym się realizować na wszystkich tych polach. Każde z nich stwarza inne wyzwania, każde ma swoje plusy i minusy.

*Scena Cię kocha. Utkwiła mi w pamięci Twoja interpretacja wiersza „Poszukiwacze” z tomiku „Jestem” P.B. Greca na spotkaniu z poezją tego poety. Gromkie oklaski mówiły o tym iż wzruszyłeś widownię – bo w Twojej interpretacji wybrzmiała poruszająca treść. Ze sceny płynie komunikat, który mówi niezaprzeczalnie że Ty kochasz scenę trafnie przekazując treść. Co dla Ciebie , aktora o tak znaczącej wrażliwości jest najważniejsze ?

Wydaje mi się, że w dzisiejszym zalewie najróżniejszymi treściami, bardzo ciężko o sytuację, w której to co robimy, autentycznie porusza odbiorców, zostawia w nich jakiś ślad. Dlatego myślę, że jeśli udaje się to zrobić choćby w najmniejszym, najdelikatniejszym stopniu, to należy już to traktować jako sukces. To „poruszenie” nie musi być koniecznie, jakimś potężnym, zmieniającym spojrzenie na świat przeżyciem – nie musi to być katarsis. Mówiąc „poruszenie”, mam na myśli również, na przykład wywołanie uśmiechu, skłonienie do jakiś przemyśleń (choćby drobnych), zainspirowanie do spojrzenia na jakiś temat z innej perspektywy albo nawet po prostu zainteresowanie historią, którą opowiadamy.

*Uczestniczyłeś w wielu warsztatach i festiwalach teatralnych w Polsce i zagranicą. Czym dla Ciebie były te
warsztaty?

Spełniały różne funkcje. Często były okazją do spotkania się ze studentami aktorstwa z innych krajów europy i świata, co jest
bardzo interesującym doświadczeniem.

*Jesteś młodym twórcą kultury jakie masz marzenia ?

Kiedyś mówiłem sobie, że jeśli uda mi się godnie żyć, robiąc to co lubię i zachowując się przyzwoicie w życiu to będę już zadowolony. Ale apetyt generalnie rośnie w miare jedzenia. Mam dużo planów i ambicji – nie tylko zawodowych oczywiście. Jakiś czas temu doszedłem jednak do wniosku, że spokój ducha jest dla mnie ważniejszy niż, nazwijmy to, artystyczny sukces. Oczywiście mój zawód jest dla mnie istotny i zależy mi na nim, ale nie chciałbym, żeby kiedykolwiek był najważniejszy. Uważam, że aktorstwo to w jakimś sensie opowiadanie historii, a jeśli żyje się tylko dla aktorstwa, to nie ma się już o czym opowiadać.

Dziękuje za rozmowę

Elzbieta Grec

4 wrzesień  2018.

Rozmowa z Jakubem Gawlikiem – aktorem i muzykiem

*Jesteś niezaprzeczalnym twórcą kultury albowiem istniejesz nie tylko w jednej jej przestrzeni ; jesteś aktorem – występujesz w Teatrze Narodowym ale także jesteś muzykiem i kompozytorem.

W 2012. ukończyłem Szkołę Muzyczną II stopnia im. Fryderyka Chopina w Warszawie, zaś w 2016. Akademię Teatralną im. Zelwerowicza i zaraz potem związałem się z Teatrem Narodowym.
Moim debiutem aktorskim był spektakl „Polowanie na Łosia” w reżyserii Grzegorza Chapiewicza. Kolejną inscenizacją teatralna, w której wziąłem udział byli „Barbarzyńcy” w reżyserii Adama Sajnuka. Grając w Teatrze byłem związany z muzyką, która jest moją pasją.

*Zaistniałeś jako kompozytor.

Moje kompozycje muzyczne zaistniały w realizacji spektakli teatralnych „Elementarz” w reżyserii Piotra Cieplaka oraz „Ifigenia” w reżyserii Mariusza Lacha.

*Muzyka to także Twoja współpraca z zespołami muzycznymi m.in. z zespołem „Palto 6”oraz „Street Whispers”, nagrywasz płyty. Zechciej powiedzieć o tej współpracy.

Niezwykle inspirująca i ciekawa jest dla mnie współpraca z zespołem„Palto6”,który jest autorskim projektem Andrzeja Dębowskiego, autora tekstów i muzyki do piosenek, które łączą rożne gatunki muzyczne.

*Niezwykle interesujący i zyskujący popularność Zespół „Street Whispers” ma ciekawą genezę w graniu ulicznym . Uczestniczysz w tym zespole jako muzyk.

Przypadkowe spotkanie z muzykami o różnorakiej wrażliwości przyniosło zaskakujące efekty. Odmienne temperamenty oraz wrażliwość muzyczna pozwoliły stworzyć mieszankę dźwięków, która trafia do serc odbiorców. Gramy muzykę klezmerską, tango – przede wszystkim Astora Piazzolli oraz muzykę z pogranicza muzyki jazzowej i funkowo jazzowej.

*Tak więc muzyka i teatr to dwie Twoje pasje .Czego dotyczą twoje zainteresowania poza muzyczne i nie teatralne. Wiem, że interesuje Cię także poezja…

Jako twórca szukam inspiracji w wielu gatunkach sztuki. W gatunkach, które się wzajemnie uzupełniają.

*Jesteś mistrzem akordeonu…

Akordeon jest moim ukochanym instrumentem, który daje mi możliwość własnej interpretacji, także muzyki poważnej. W najbliższych dniach bierzesz udział w Międzynarodowym Konkursie Akordeonowym w Castel Fidardo. Trzymamy więc za Ciebie kciuki.

*Czy mogę zapytać o Twoje marzenia?

Chciałbym mieć możliwość realizacji swoich artystycznych pasji bez żadnych ograniczeń

Dziękuję za ciekawą rozmowę
Elżbieta Grec

20 kwietnia 2018.

Rozmowa z muzykologiem i kompozytorką Vlastą Traczyk

*Masz rosyjsko- ukraińskie korzenia. Co Cię przywiodło do Polski ?

Do Polski przyjechałam 11 lat temu na studia związane z muzyką . Muzyka zawsze była mi bliska i w niej się realizowałam. Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim ukończyłam  studia z dyplomem muzykologa.  Studia te obudziły moją muzyczną wyobraźnię na tyle że zaczęłam komponować muzykę. W 2011.podjęlam studia w klasie kompozycji muzyki poważnej u prof. Krzysztofa Baculewskiego.

Dyplom z kompozycji otrzymałam w  2016. Mając już za sobą prace kompozytorskie wcielone m.in. w choreografię, kompozycje instrumentalną i wokalno-instrumentalną coraz częściej podejmowałam tworzenie muzyki , której inspiracja była poezja. Moja muzyka zaistniała na 3 płytach  a każda z nich ma bliski związek z poezją.

*Jesteś dyplomowana kompozytorką a  jednocześnie pianistką. Co jest dla Ciebie w Twoim twórczym życiu najważniejsze?

Moją pasją muzyczną jest kompozycja , zaś fakt umiejętność gry na fortepianie ułatwia mi przekaz tego co chcę przekazać  w mojej twórczości kompozytorskiej.

*Skąd bierzesz inspiracje do swojej  muzycznej twórczości ?

Moja inspiracją zwykle jest poezja rosyjska i ukraińska ale także coraz częściej bliska jest mi poezja polska.

*Kiedy Twoja kompozycja,  Twoje wykonanie muzyczne cudzej kompozycji spotyka się z dobrym przyjęciem przez krytyków muzycznych oraz odbiorców to co jest dla Ciebie ważniejsze recenzja czy odbiorca ?

Zdecydowanie odbiorca, albowiem to jego aplauz mówi o akceptacji  kompozycji czy wykonania, ale ważna jest też recenzja, która daje motywacje do dalszej pracy kompozytorskiej

*Kiedy towarzyszysz zespołowi jako pianistka a jednocześnie kompozytorka czy bardziej dla Ciebie istotne jest takie wykonanie utworu, które uwypukla muzykę czy treść, którą przekazuje wokalista ?

Zdecydowanie ważniejsza jest treść, najczęściej poezja, dla której powstaje muzyka. Ale jednocześnie ważne jest aby zaistniała harmonia między muzyką i poezją.

*Mówisz   o swojej twórczości muzycznej że ma poruszyć struny wrażliwości odbiorcy i że realizujesz to przesłanie we współpracy  z zespołem   ”MelluSya” .

Współpraca z zespołem „MelluSya”  to uwzględnianie przede wszystkim  poezji oraz doboru takich środków przekazu, które biorą pod uwagę tak kanon klasyczny jak i współczesną muzykę rozrywkowa i jazzową. Słowem kluczem w mojej i zespołu twórczości jest  –  liryzm i zmysłowość.

*Zespół „MelluSya” nagrał debiutancką płytę. Co zawiera Wasz krążek, jaki ma tytuł ?

Płyta zawiera 12  utworów  m.in.  Edgara Allana Poe, Anny Achmatowej, Juliusza Erazma Bolka, Pawła Bartłomieja Greca, Zofii Wojnarowskiej i Emily Dickinson .Płyta nosi tytuł „MelluSya”

*Życzę zatem aby płyta odniosła sukces i trzymam kciuki.

Dziękuje za rozmowę

Elzbieta Grec

Notka biograficzna:

Vlasta Traczyk

Urodzona 10.09.1988 w Sovietsku(Rosja)

2004- 2007 – Szkoła muzyczna II st. w klasie Teorii Muzyki w Mariupolu (Ukraina)

2007- 2010 – Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, kierunek: muzykologia

2011- 2016 – Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w Warszawie (studia magisterskie, kierunek- kompozycja)