Forum Prezentacji

Paweł Bartłomiej Grec

24 luty 2018.

Wieczór muzyki i poezji Pawła Bartłomieja Greca

„Jestem początkiem ale nie mam końca”

W 25 rocznicę śmierci

Wieczór w STODOLE otworzył multimedialny spektakl przypominający dokonania nie tylko poetyckie Pawła Bartłomieja Greca ale  także dokonania animatora kultury na niwie środowiska studenckiego , pomysłodawcy i organizatora imprez jazzowych w klubie STODOŁA, promotora początkujących zespołów muzycznych i teatralnych.

Gala w STODOLE zadedykowana została młodym twórcom kultury, których statutowo wspiera Fundacja Pawła Bartłomieja Greca.  STODOŁA była i jest miejscem otwartym dla rozwoju talentów twórczych kolejnych pokoleń młodych twórców kultury. Tu wciąż wybrzmiewa muzyka zarówno młodego jak i starszego  pokolenia. Tego wyjątkowego wieczoru  wybrzmiewała właśnie   muzyka zarówno młodego jak i starszego pokolenia . Na estradzie stanęli starsi Panowie z  zespołu „The Warsaw Dixielanders” informując iż koncert dedykują bohaterowi wieczoru  ; wybrzmiał jazz, który kochał Paweł organizując w tym kultowym miejscu cykliczne koncerty jazzowe . Owacjom nie było końca. Połączenie tradycji i dorobku STODOŁY  z koncepcją wspierania  młodych utalentowanych twórców kultury realizowaną przez  Fundację Pawła Bartłomieja Greca zaowocowało powołaniem w  STODOLE  KLUBU  MŁODYCH TWÓRCÓW KULTURY.

Prowadząca galę Zofia Czernicka  zaprosiła na scenę młodych twórców kultury,  twórców i jednoczesne wykonawców  drugiej części wieczoru  – realizatora obrazu i artystę fotografika, aktorów, muzyków,  kompozytorów, wokalistkę .Zostali gorąco przywitani.

Zabrzmiała wzruszająca muzyka  młodej kompozytorki Vlasty Traczyk  do wierszy Pawła w wykonaniu Zespołu „MelluSya”, która   przyjęta została gorącymi  oklaskami. Wokalistką zespołu jest Kaja Mianowska; na skrzypcach gra  Kinga Kłoczko oraz Adam Wardzik  na kontrabasie i Karol Krasiński na perkusji. Podobnie  oklaskiwane były  fragmenty inscenizacji poetycko-muzycznej  „Jestem” – w wykonaniu  Justyny Kowalskiej i Jakuba Gawlika ,obecnie aktorów Teatru Narodowego w Warszawie .Jakub obok pasji aktorskiej realizuje się jako kompozytor. Zrealizował  muzykę do 2 spektakli teatralnych a instrumentem , który mu towarzyszy jest akordeon. Obydwoje  współpracują z Teatrem Polskiego Radia i Teatrem Telewizji.

*Akcentem szczególnym spotkania w STODOLE  było przekazanie przez Fundację Pawła Bartłomieja Greca  Bibliotece Publicznej im. Z. Łazarskiego, którą reprezentowała Dyrektor p.Grażyna Zgoła  – reprintu  7 tomów Słownika Języka Polskiego Samuela Bogumiła Linde wydanego w  1855. oraz  zbioru pięknie wydanych książek dla najmłodszych czytelników Mokotowa. Finansowym uczestnikiem tego daru był Bank BGŻ BNP PARIBAS.

*Zainteresowanie i uwagę zaproszeni goście kierowali  na Wystawę fotografii artystycznej Damiana Grabarskiego operatora obrazu, fotografikazorganizowaną przez Fundację oraz STODOŁĘ dla członka  Klubu Młodych Twórców Kultury  .

*******